23/7/2024
 | 
Rehabilitacija

Rekonstrukcija prednjeg križnog ligamenta - protokol rehabilitacije

P

rednji križni ligament je jedan od glavnih stabilizatora koljena. Nalazi se tik ispred stražnjeg križnog ligamenta u sredini koljena. Odgovoran je za rotacijsku stabilnost koljena. Često puca kod sportskih ozljeda te ne cijeli spontano niti postoji način kako neoperacijskim putem potaknuti njegovo cijeljenje.

Rekonstrukcija prednjeg križnog ligamenta se izvodi artroskopski te je jedan od rutinskih zahvata u koljenu. Postoji više tehnika za rekonstrukciju rupturiranog prednjeg križnog ligamenta, jedna od najčešće korištenih tehnika i možemo reći zlatni standard je rekonstrukcija tetivom mišića semitendinozusa i gracilisa.

Rehabilitacija nakon rekonstrukcije prednjeg križnog ligamenta
Nakon samog zahvata, potrebno je 4-6 tjedana da ligament dovoljno uraste u koštanom tunelu u natkoljenici i potkoljenici te svaki pacijent za to vrijeme hoda pomoću štaka i/ili koljenske ortoze. Nakon toga se dozvoljava normalan život ali još uvijek bez sportskih aktivnosti koje zahtijevaju skakanje i trčanje. Potom, 4 mjeseca od zahvata dozvoljava se pravocrtno trčanje, a puna sportska aktivnost koja uključuje rotacije koljena, zatim odskoke i doskoke (primjerice nogomet, košarka, skakanje s padobranom) se dozvoljava 6 mjeseci od zahvata.

U nastavku vam donosimo nekoliko protokola za rehabilitaciju nakon rekonstrukcije prednjeg križnog ligamenta.

Pristup u svakom od protokola se razlikuje, ali neke od smjernica su slične.

https://www.brighamandwomens.org/assets/BWH/patients-and-families/rehabilitation-services/pdfs/acl-protocol.pdf

https://www.youthsportsortho.com/pdf/acl-reconstruction-protocol.pdf

https://www.sanfordhealth.org/-/media/org/files/medical-professionals/resources-and-education/acl-reconstruction-guideline.pdf

Melbourne ACL Rehabilitation Guide 2.0 by Randall Cooper & Mick Hughes

Literatura
Instagram photo man on the bridge
Instagram photo man skiing powder snow
Instagram photo sea kayak
Instagram photo man swimming
Instagram photo Luka Bakrac - Leguar center CEO
Instagram photo beautiful forest