18/10/2024
 | 
Rehabilitacija

Izokinetički modalitet rada: Što je i kako se provodi na Leguaru

I

zokinetički pokret je specifična vrsta mišićne kontrakcije koja se provodi pri konstantnoj brzini tijekom cijelog raspona pokreta i definirana je isključivo brzinom pokreta. Ovakva vrsta treninga koristi se kako bi se testirala i trenirala mišićna snaga i izdržljivost u kontroliranim uvjetima. Ključna prednost izokinetike je sposobnost prilagodbe otpora u skladu sa snagom korisnika, čime se smanjuje rizik od ozljeda i osigurava precizna kontrola pokreta.

Što je izokinetički uređaj za koljeno?

Izokinetički uređaji specijalizirani su strojevi koji omogućuju izvođenje pokreta s konstantnom brzinom, neovisno o sili koju korisnik primjenjuje. Kada se koristi za koljeno, uređaj omogućuje pokrete ekstenzije (ispružanje) i fleksije (savijanje) koljena, čime se mogu provesti precizni testovi i vrhunski treninzi kvadricepsa i stražnje lože. Uređaj mjeri okretni moment koji proizvode mišići tijekom svakog pokreta dok istovremeno omogućuje prilagodbu otpora prema korisnikovoj snazi.

Postoje razni izokinetički uređaji-proizvođači (Biodex, Cybex, Humac Norm, Isomed 2000…) na tržištu i uglavnom dijele to ime zbog njihovog primarnog (ponekad i jedinog) modaliteta rada - izokinetičkog. Ukoliko vas zanima povijest izokinetike i izokinetičkih uređaja možete pročitati ovaj članak.

Leguar predstavlja nadogradnju svega postojećeg u svijetu izokinetike i zato nosi ime suprakinetički uređaj.

Leguar™ je inovativni uređaj koji predstavlja prvo SMC™ (Suprakinetic Motion Control) rješenje na svijetu u području visoko sofisticirane medicinske robotike. Namijenjen je profesionalcima koji se bave ozljedama koljena i kliničkim stanjima, uključujući ortopede, fizioterapeute, te sportaše, trenere i znanstvenike. Leguar je također i vrhunski trening alat.

Karakteriziraju ga:

  • finoća izvođenja pokreta koja je vrlo slična pokretu fine ljudske motorike i predstavlja najviše mjerilo za učinkovitost i aktivnu sigurnost
  • izuzetna prilagodljivost tijelu korisnika
  • bilateralna funkcija
  • različiti modaliteti rada: izokinetički (koncentrični, ekscentrični), izotonički (koncentrični, ekscentrični), izometrijski - te razne kombinacije istih


Detalje o tome što Leguar čini istinski posebnim i drugačijim možete pročitati na www.leguar.pro i www.leguarcentar.org/tehnologija

Provođenje izokinetičkog pokreta na uređaju za koljeno

Postupak izvođenja izokinetičkog pokreta na suprakinetičkom ili izokinetičkom uređaju za koljeno uključuje nekoliko ključnih faza:

  1. Priprema i podešavanje uređaja: Korisnik sjedne na stroj, s leđima naslonjenima na naslon te potkoljenicom pričvršćenom za polugu uređaja koja je povezana s mehanizmom. Noge su postavljene tako da zglob koljena bude poravnat s osovinom uređaja.
  2. Odabir brzine pokreta: Stručnjak podešava brzinu pokreta prema potrebama pacijenta ili sportaša.
  3. Izvođenje pokreta: Korisnik izvodi pokret ekstenzije (ispružanja) ili fleksije (savijanja) koljena prema unaprijed postavljenoj brzini. Ukoliko korisnik želi izvršiti pokret brže od zadanog, osjetit će otpor.
Primjer pokreta potpune ekstenzije s desnom nogom na Leguar uređaju
Ekstenzija koljena i uloge pojedinih mišića

Kada se izvodi pokret ekstenzije koljena, kvadriceps postaje glavni pokretač, dok stražnja loža djeluje kao antagonist**.

  • Kvadriceps u ekstenziji: Tijekom ekstenzije, mišići kvadricepsa (rectus femoris, vastus lateralis, vastus medialis i vastus intermedius) rade koncentrično. To znači da se ovi mišići skraćuju dok generiraju silu za ispružanje koljena. Na suprakinetičkom (ili izokinetičkom) uređaju, otpor koji stvara stroj prilagođava se snazi kvadricepsa i na taj način omogućuje korisniku da ispuni zadanu brzinu pokreta. Ovakva vrlo precizna kontrola otpora omogućuje vrhunsku optimizaciju treninga snage, čime se poboljšava funkcionalnost mišića te njihova snaga i izdržljivost.
  • Stražnja loža u ekstenziji: Dok kvadriceps djeluje koncentrično, mišići stražnje lože djeluju ekscentrično tijekom pokreta ekstenzije. U ovoj fazi, stražnja loža pomaže stabilizirati koljeno, sprječavajući prekomjerno ispružanje. Ova ekscentrična kontrakcija stražnje lože omogućuje kontrolu pokreta, čime se smanjuje rizik od ozljeda. Osim toga, jačanje stražnje lože u ovoj fazi pomaže u održavanju ravnoteže između prednjih i stražnjih mišića natkoljenice, što je ključno za pravilnu funkciju zgloba koljena.
Fleksija koljena i uloge pojedinih mišića

Kada se izvodi pokret fleksije, gdje se koljeno savija, mišići stražnje lože postaju primarni pokretači, dok kvadriceps preuzima ulogu antagonista.

  • Stražnja loža u fleksiji: Tijekom fleksije, mišići stražnje lože – biceps femoris, semitendinosus i semimembranosus – rade koncentrično. To znači da se ti mišići skraćuju dok stvaraju silu za savijanje koljena. Na suprakinetičkom ili izokinetičkom uređaju, otpor koji pruža stroj prilagođava se snazi stražnje lože kako bi se omogućila konstantna brzina pokreta.
  • Kvadriceps u fleksiji: S druge strane, kvadriceps djeluje ekscentrično tijekom fleksije. To znači da se kvadriceps polako isteže dok kontrolira pokret, usporavajući savijanje koljena. Ekscentrična kontrakcija kvadricepsa pomaže stabilizirati zglob koljena i sprječava prekomjerno savijanje, čime se osigurava siguran raspon pokreta.

**Antagonist je pojam koji se koristi u biologiji, anatomiji i fiziologiji kako bi se opisali mišići koji djeluju suprotno od drugih mišića tijekom pokreta. U kontekstu pokreta zgloba, antagonisti su oni mišići koji se opuštaju dok se drugi mišići, poznati kao agonisti, kontrahiraju kako bi omogućili određeni pokret.

Na primjer, kada se koljeno ispravlja (ekstenzija), kvadriceps djeluje kao agonist jer se kontrahira kako bi izveo taj pokret. U isto vrijeme,mišići stražnje lože djeluju kao antagonist, jer se opuštaju kako bi omogućili kvadricepsu učinkovito ispružanje koljena.

Ova interakcija između agonista i antagonista je ključna za pravilno funkcioniranje mišićnog sustava i omogućuje kontrolu i stabilnost pokreta. Detaljnije o ovoj temi možete pročitati u članku Mišići koljena i njihove funkcije.

Zaključak

Izokinetički modalitet rada na suprakinetičkom uređaju za koljeno kao što je Leguar omogućuje precizno testiranje i treniranje mišićnih skupina u kontroliranim uvjetima.

Leguar omogućuje korisnicima da u stvarnom vremenu prilagode otpor u skladu s njihovom trenutnom snagom, čineći svaki pokret optimalnim. Zahvaljujući ovoj dinamičkoj prilagodbi, mišići rade ravnomjerno kroz cijeli opseg pokreta, izbjegavajući preopterećenje ili nedovoljno opterećenje u bilo kojem trenutku. Na taj način mišići uče kako održati svoju funkciju čak i kad se umor poveća, što je iznimno važno za razvoj mišićne izdržljivosti.

Zbog funkcije koja, laički rečeno, "ne dopušta odmor" tijekom pokreta, trening na Leguaru zahtijeva znatno manje vremena za postizanje rezultata. Mi procjenjujemo da trening na Leguaru omogućuje do pet puta brže napredovanje (bilo da je riječ o jakosti, snazi ili izdržljivosti) u usporedbi s klasičnim metodama treninga.

Literatura
  1. Isokinetic Exercise - Physiopedia --> Link
  2. Kellis E, Baltzopoulos V. Isokinetic eccentric exercise. Sports Med. 1995 Mar;19(3):202-22. --> Link
  3. Leguar - specijalizirani centar za koljeno --> Link
  4. Leguar uređaj --> Link
  5. Hystory of Isokinetic(s) - Link
Instagram photo man on the bridge
Instagram photo man skiing powder snow
Instagram photo sea kayak
Instagram photo man swimming
Instagram photo Luka Bakrac - Leguar center CEO
Instagram photo beautiful forest